GÜVENLİ İNTERNET GÜNÜ
23 Kasım 2011 Çarşamba by Alara in Etiketler: , ,


Güvenli internet dönemi 22 KASIM 2011 tarihi itibariyle başladı. Peki bu dönemde ne olacak? Güvenli internet konusunda yapılan düzenleme 28 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan tüketici hakları yönetmeliğinde yer alan bir maddeye dayanıyor. Buna göre kişi eğer isterse güvenli internet kullanma hakkına ücretsiz sahip olabilecek.



HANGİ TARİFELER VAR

Kullanıcılar Çocuk Profili ve Aile Profili olmak üzere iki farklı profil arasından seçim yapacak.

Çocuk Profili’ni seçen kullanıcılar, BTK’nın belirlediği ve servis sağlayıcılarına gönderdiği alan adı, alt alan adı, IP adresi ve portlara girebilecek. Bunun dışındaki hiçbir adrese erişim söz konusu olmayacak. TTNET’in Güvenli İnternet Servisi sayfasına göre Çocuk Profili ile eğitim, ödev, bankacılık uygulamaları, alışveriş, müzik, oyun, haber, e-posta, kamu siteleri, özel şirketler, eğitim kurumları ve e-devlet gibi farklı sitelere erişim mümkün olacak.

Bir diğer profil de Aile Profili. Bu profili tercih eden kullanıcılar kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorilerdeki sitelere erişemeyecek. Bu profilin Çocuk Profili’nden farkı ise kullanıcıların kişisel sitelere, forum ve paylaşım sitelerine erişmesinin mümkün olması. Yani Çocuk Profili’ne göre Aile Profili’nin sınırları biraz daha geniş tutulmuş.

Bu profillerden herhangi birini tercih etmeyen kullanıcılar ise Standart Profil’den işlem görecek. Yani mevcut sistemini değiştirmek istemeyen ve güvenli internet hizmetini gerekli görmeyen kullanıcılar, profil tercihi yapmadıkları taktirde Standart Profil’de yer alacak.

Tarifeleri servis sağlayıcıları ve cep telefonu operatörleri uygulayacak. Kullanıcılar, talep ettikleri taktirde yine bu profillerden birini seçerek operatörlerinden aldıkları internet bağlantısını değiştirebilecek veya herhangi bir talepte bulunmayarak mevcut düzenlerinde devam etmeyi sürdürebilecek. Operatörler veya servis sağlayıcıları üzerinden profil tercihi yapmak isteyen kullanıcılar ilgili operatörün müşteri hizmetlerini arayacak veya kendisine en yakın şubeye başvurabilecek.

YASAKLI SİTELER NE  OLACAK

Güvenli internet hizmetinin devreye girmesiyle birlikte kullanıcıların merak ettiği önemli konuların başında mevcut yasaklı sitelere erişimin olup olmayacağı geliyor. 10 binden fazla web sitesi ülkemizde yasaklı bulunuyor ve kullanıcı Standart Profil'de yer alsa bile bu sitelere giremeyecek.

Güvenli internetin tartışıldığı ilk günlerde "Yurtiçi Profil" de dahil 4 farklı profil belirlenmiş; ancak kullanıcıların "sansür mü geliyor" tepkilerinin ardından profil sayısı ikiye düşürülmüştü.


  1. Artık internet güvenden ziyade birilerinin himayesi altına girmeye başladı. Bizde sessizce buna boyun eydik.

  1. Bence çok iyi oldu. İsteyen aile koruması alabiliyor. isteyen almıyor.. Ben Bir aile babası olcam bunu alırdım.. Ayrıca internetin kimsenin kontrolu altına giridiği falan yok... 400binden fazla şikeyat var. edenlerden biride benim. Adult sitelerini... Sadece o sitelere engel geliyor! Biraz araştırın bence! Bu Arada Fundan hanım, Çok güzel bir yazı.. Sizin gibi bilinçli insanların bunlara özen göstermesi, Bence bir teşekkürü hak ediyorsunuz.. Yeni yazılarınızı bekliyorum..

  1. Benim internetimde bi değişiklik yok önemli olan da buydu :D

  1. Bende de yok. Evet gerçektende önemlisi olan bu..

Yorum Gönder